HIT och HIIT – Högintensiv träning

Högintensiv träning har de senaste åren blivit populärt och idag erbjuder de flesta gymkedjor ett stort utbud av högintensiva träningspass. Skälet till att träningsformen fått stor spridning är att den ger bra resultat på kort tid.

För att du ska få ut så mycket som möjligt av högintensiv träning gäller det att ha bekväma kläder så att du kan ta ut rörelserna ordentligt. Även skor med bra dämpning är viktigt eftersom det förekommer hopp och andra rörelser som belastar muskler och leder ordentligt. Hos Afound kan du enkelt beställa hem träningsutrustning i hög kvalitet från exempelvis adidas som är ett av de ledande varumärkena inom träningsbranschen.

Skillnaden mellan HIT och HIIT

Om du har tränat ett tag har du förmodligen sett att det förekommer två olika begrepp inom högintensiv träning, HIT och HIIT. Vad är då skillnaden mellan dessa? HIT är en förkortning för högintensiv träning medan HIIT står för högintensiv intervallträning. Vid ett pass med HIIT-träning är syftet att snabbt öka pulsen genom till exempel snabb löpning, hopp eller intensiv cykling i några sekunder. Vid HIT-träning används även styrketräningsövningar som till exempel armhävningar och kettlebells. Ett träningspass kan med andra ord innehålla både HIT och HIIT som exempelvis vid ett CrossFit-pass.

En form av HIIT-träning är tabata som har blivit populärt över hela världen. Tabata utvecklades i Japan av landslagsläkaren Izumi Tabata. Tabataintervaller innebär att intervallerna utförs i 20 sekunder i maxhastighet. Ett vanligt tabatapass består av maximalt arbete i 20 sekunder följt av 10 sekunders vila och upprepas 8 gånger efter varandra.

För- och nackdelar med högintensiv träning

Den största fördelen med högintensiv träning är att den ger snabba resultat. På bara några veckor går det att förbättra både kondition och styrka. En annan fördel är att träningen är tidseffektiv, d.v.s den tar inte mer än 30 minuter och du får ändå bra resultat. Just tidsaspekten är extra viktig i dagens samhälle där det är många som har heltidsjobb, familj och andra aktiviteter. Högintensiv träning kan då vara det enda sättet att hinna med träning i en överfylld kalender.

Nackdelen med träningsformen är att den är tuff och därmed kräver ordentligt med tid för återhämtning efter varje pass. Du bör fylla på med mat efter passet och även vila och sova ordentligt. Om du tränar för många högintensiva pass i veckan utan tillräckligt vila är risken stor att du blir trött och sliten och resultaten uteblir. En annan nackdel är att skaderisken är högre när övningar utförs i hög hastighet. Det gäller särskilt de övningar med vikter som utförs snabbt. Axelskador och knäskador kan uppkomma om du inte har kontroll på tekniken i till exempel axellyft och hoppövningar.

Om du är nyfiken på HIT eller HIIT är första steget att kontakta ett träningscenter som erbjuder denna typ av träningsform i närheten av din bostad eller arbete. Informera instruktören om att du är nybörjare och be att din teknik under passet ses över. Du kan även utföra passet på egen hand på en motionscykel eller löpband men det kräver rejält med disciplin!