Funktionell styrketräning för att undvika skador

Även om både löpning och styrketräning har positiva effekter på hälsan kan alltför ensidig belastning ge upphov till överbelastningsskador. Förebygg skador med funktionell styrketräning minst en gång per vecka. Funktionell styrketräning innebär träning som kommer åt stabiliserande muskler i kroppen. Ett exempel är bålen som stabiliserar upp hela kroppen vid löpning och vid exempelvis marklyft eller knäböj. Om bålmuskulaturen är svag är risken stor att ryggen eller knäna tar stryk vid tunga lyft eller långa löppass. Med bålen menas de djupa magmusklerna och nedre delen av ryggmuskulaturen.

Balansövningar är en annan viktig form av funktionell styrketräning. När du utmanar din balans genom att stå på ett ben eller på en balansplatta måste bland annat de muskler som stabiliserar knät jobba. Även bålmusklerna aktiveras när du tränar balansövningar.

Axlar är en annan svag punkt som kan skadas av alltför tunga styrkelyft. Roterande övningar med låg belastning men många repetitioner hjälper till att stärka de stabiliserande musklerna runt axelpartiet.

Det går att söka efter bra övningar för funktionell styrketräning på nätet. Tänk på att kontrollera din teknik när du utför övningarna framför en spegel. Om du är osäker finns tränare att fråga på de flesta gym. Vill du ha extra hjälp kan du även kontakta en personlig tränare.