Hälsa på arbetsplatsen

En arbetsplats är så mycket mer än bara ett ställe dit folk går för att jobba. Vore det så enkelt skulle det aldrig finnas några som helst problem! Nej, en arbetsplats innebär att en grupp människor ska utföra olika sysslor som motsvarar deras kompentens, kunna samverka med varandra och klara av både fram- och motgångar.

[IMAGE=cTEvm5ekwNuC.jpg]

Som chef är yrkesrollen därför mångfacetterad och den skickliga ledaren vet att göra mer än att bara delegera olika arbetsuppgifter. En chef måste ibland vara psykolog och ibland lärare, ibland medmänniska och ibland en hård förhandlare och så vidare. När det uppstår en krissituation måste chefen dessutom vara kaptenen i stormen och kunna tackla allt från konkurrens till osämja eller stress och alkoholproblem på arbetsplatsen och för det krävs både en fysisk och psykisk balans.

Träning – en långvarig lösning

Att hålla en arbetsplats så hälsosam som möjligt är A och O för att allt ska fungera så bra som möjligt, och en grundpelare på vägen dit är att hålla sig själv och de anställda i god fysisk form. Genom att erbjuda ett bra träningsprogram och diverse fysiska aktiviteter kan alla inblandade snabbt skörda frukterna av en mycket god investering. Träning ger nämligen inte bara starkare kroppar och mindre sjukfrånvaro, utan ökar också produktiviteten och lättar upp stämningen då endorfinerna börjar flöda. Det spelar ingen roll vilken träningsform det handlar om utan allt som innebär att blodet får pumpa runt, vare sig det är fäktning eller styrketräning, zumba eller yoga, skapar positiva konsekvenser.

Att få de anställda att börja träna

Det är inte bara att säga till sina anställda att “Här är ett gymkort – börja träna!” för att uppnå de önskade resultaten. Istället kan vissa bonusar och erbjudanden fungera som en rejäl morot, till exempel att ge extra semesterdagar åt dem som tränar regelbundet, eller saker som biobiljetter eller presentkort.

Det finns idag många studier som visar att företag som satsar på sina anställdas träningsmöjligheter främjar deras humör och kreativitet får mycket bra resultat. Att anlita en personlig tränare att intervallträna med en gång i veckan, att ta in en latin-instruktör för att dansa i en timme på måndagsmorgonen, eller att ha en massör eller en naprapat på plats varje fredag är bara några idéer som implementerats på arbetsplatser runt om i landet.

Bra för teamet

Om det finns möjligheter att få igång gruppbaserad motion för de anställda är det också ett sätt att bilda en bra teamkänsla för alla. Det kan röra sig om allt från promenader till och från jobbet i grupp, till att spela någon bollsport på arbetstid eller att samla ihop träningspoäng för någon välgörenhet som alla tycker är viktig. Genom att låta de anställda ha kul ihop, samtidigt som det bättrar på deras kondition och styrka, uppnås ett bra recept för företagets framgångar som innebär en vinst för alla!