Rätt kost för rätt resultat

Vad du än tränar finns det generella riktlinjer för vad en bra kost är. Oprocessade livsmedel med råvaror som lagas från grunden är utgångspunkten i de flesta hälsoråd. En bra blandning av kolhydrater, fett och protein i rätt mängd och mycket frukt och grönt finns med i Livsmedelsverkets rekommendationer. Maten ska också smaka bra och inte vara för krånglig eller ta för lång tid att tillaga.

Rätt kost för löpträning

Löpning bränner många kalorier och löpare vittnar om hur de kan äta nästan vad som helst utan att gå upp i vikt. Hur mycket du kan äta beror förstås på hur många mil du springer i veckan och hur aktiv eller stillasittande du är i övrigt. Bara för att du inte går upp i vikt av godis, pizza och läsk ska du inte basera din mat på tomma kalorier. För att ha en bra hälsa och uppnå bra träningsresultat krävs näringsrik mat som ger kroppen de vitaminer och mineraler den behöver. Om du ska springa är det viktigt att ha tillräckligt med energi för att orka genomföra passet. Ät något med kolhydrater och protein minst två timmar innan passet för att undvika problem med magen under löppasset.

Rätt kost för styrketräning

Vid styrketräning är det viktigt att ha tillräckligt med energi i kroppen för att kunna bygga upp muskler. Proteinintaget får inte vara för lågt men även kolhydrater och fett bör finnas med i rimliga mängder. Ät något ungefär en timme innan styrkepasset och se till att fylla på med något proteinrikt inom 30 minuter efter passet. Många som styrketränar tycker att det är smidigt att ha med proteinpulver i en vattenflaska som de fyller på med direkt efter träningen.