Återhämtning lika viktig som träningen

Träning bryter ner kroppen och det är under återhämtningen som kroppen byggs upp. För att bli starkare och få bättre kondition krävs därför tillräckligt med återhämtning. Om återhämtningen blir otillräcklig kommer kroppen att brytas ner tills skador eller andra sjukdomar dyker upp.

Den viktigaste återhämtning är sömn. Under sömnen repareras kroppen och långvarig sömnbrist leder till nedsatt fysisk och psykisk förmåga.

Även kosten är viktig för återhämtningen. Att ligga i energibalans och få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler underlättar återhämtningen.

Träning gör musklerna stela och hård träning kräver stretching, massage eller andra typer av övningar som mjukar upp kroppen. Ett besök hos en massör kan göra ont men brukar ge positiv effekt på musklerna. Om du inte har tid eller råd att besöka en massör finns det redskap för egenmassage. En foam roller masserar ut ömma punkter med hjälp av din egen kroppsvikt. Om du vill komma åt ömma punkter i ryggen, sätet eller någon annan del är en tennisboll ett bra hjälpmedel. Varma bad eller att växla mellan att duscha iskallt och varmt bidrar till ökad avslappning och gör att du återhämtar dig fortare. Om du har möjlighet till en tupplur efter ett hårt pass är det perfekt för återhämtningen.

Tänk på att långvarig stress leder till att kroppen har svårt att varva ner och återhämta sig. Försök planera in regelbunden tid för avkoppling då du stänger av telefonen och datorn för att få ner stressnivån.

Om du, trots noggrann återhämtning, får ont av din träning och inte vet vad det beror på är det viktigt att ta hjälp av ett proffs så fort som möjligt. De flesta skador tar längre tid att läka ut om du har gått länge med dem. Kontakta en fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor. Om du kan hitta någon som är specialiserad på idrottsskador är det ett extra plus. Med hjälp av behandlingar och av övningar som du gör hemma kan du snart vara tillbaka till träningen igen.