Hitta rätt träningsbyxor

Det sägs ibland att det bara är att ta på sig ett par skor och gå ut och springa för att träna. Det må vara sant i grund och botten, men med rätt träningskläder kan du få en mycket trevligare stund i löpspåret eller på gymmet. Detaljer i plaggen som kanske verkar vara överkurs för novisen är sådant som träningsfantasten så småningom kommer att hylla. Några exempel är att slippa få skavsår, att ha någonstans att stoppa nycklarna och att se snygg ut under träningsturen. Här får du några goda råd.

Tajta eller vida

Träningskläder finns i alla möjliga olika varianter och vilka du föredrar beror dels på vilken sport du utövar och vad du gillar i övrigt. Många föredrar tajta träningstights i smidiga stretchmaterial och andra tycker bättre om luftiga träningsbyxor i prassliga material. Fördelen med träningstights är att de inte stoppar upp luftflödet på samma sätt som ett par lösa byxor. Det kan vara en stor fördel exempelvis om du springer eller cyklar för att öka hastighet och känsla. När man yogar är det också skönt med ett par byxor som inte låter så mycket, vilket stora byxor tenderar att göra. Ett par tajta träningsbyxor kan även ge bättre grepp och kontroll vid yoga, dans, styrketräning eller andra sporter där det krävs mycket kroppskontroll. Å andra sidan kan ett par lössittande byxor göra att man känner sig lite mer påklädd och de ger en större känsla av luftgenomströmning. Materialen i de flesta träningskläder är dock så bra idag att de är lika bra på att transportera bort fukt oavsett om de sitter tajt eller löst.

Smarta detaljer

En del träningsbyxor är smart konstruerade för att mätta användarens behov av luftighet, bekvämlighet och förvaring. Medan det ibland faktiskt kan vara skönt att ha ett par enkla byxor med ytterst få funktioner är det andra gånger oumbärligt med det där lilla extra. Ett exempel är byxor med särskilt tyg på olika delar av plagget. På ställen där det lätt ansamlas svett såsom i ljumskar och knäveck kan det finnas ett perforerat tyg som andas bättre, och på ställen där vinden biter kan det finnas ett tyg med isolerande egenskaper. Andra finesser som gör livet enklare för användaren är lösningar för förvaring av mobil och nycklar. De bör vara smart konstruerade så att sakerna hålls på plats med säkerhet. En del byxor är även sydda för att förhindra skavsår med särskilda snitt och sömmar.