Virtuella löplopp

I samband med corona har i stort sett alla stora löpartävlingar ställts in över hela världen. Som en konsekvens av de inställda loppen har det skapats virtuella lopp som en hjälp för löpare att hitta tillbaka till träningsmotivationen igen. De virtuella loppen ska gynna motionärer och idrottsföreningar. Deltagarna kan ladda ner en särskild app som är utformad för att logga resultatet och föra samman dem i en gemensam resultatlista för tävlingen. På så sätt går det att till exempel springa Stockholm Marathon oavsett var i Sverige du befinner sig.

Träna för ett virtuellt lopp

Att träna för ett virtuellt lopp påminner om att träna för ett vanligt lopp. Det som främst skiljer är målet med träningen och att det kan vara svårare att motivera sig till alla träningspass eftersom tävlingen ska genomföras på egen hand, utan publik och andra deltagare. För att lyckas med att genomföra alla träningspass kan du ta hjälp av pepp och stöd av andra online. Det finns flera löpargrupper på sociala medier som anordnas av olika professionella eller mer privata grupper där du får inspiration från andra. På dessa sidor kan du även diskutera träning, löparskador, kost och andra viktiga frågor för löpare.

Oavsett om löpträningen sker inför deltagande i ett virtuellt eller ett vanligt lopp är det samma grundläggande träningsprinciper som gäller d.v.s. regelbunden löpträning som kombineras med kompletterande styrketräning. Eftersom löpning belastar kroppen är det viktigt att lyssna på signaler och ta smärta och värk på allvar. Besök gärna en fysioterapeut om du får ont av löpningen. Smärta i knä eller höft kan till exempel vara tecken på artros och bör behandlas på rätt sätt. På www.artros.org kan du läsa mer om symptom på artros och om hur behandlingen går till. Ett av de allra bästa sätten att förebygga skadeproblem i samband med löpning är att träna två till tre styrketräningspass varje vecka. Det behöver inte vara tung styrketräning på ett gym utan du kan enkelt träna hemma med enkla redskap. Varför inte bygga ett hemmagym? Ett hemmagym behöver inte vara avancerat med mängder av maskiner utan du kommer långt med en träningsbänk och några hantlar.