Cykla Vasaloppet!

Vasaloppet går av stapeln varje år första söndagen i mars. Men det är inte alla som anmäler sig och åker uppåt i Sverige för att köra den långa sträckan på skidor. Dock finns det andra metoder att åka Vasaloppet utan att ta ett enda steg eller behöva snöra på sig ett par pjäxor. Metoden innebär att du cyklar Vasaloppet på gym.

Att cykla ger kondition och spänst och det skyddar även bra mot förslitningsskador. Ofta ger skidåkning och löpning ledsmärta och artros i ett knä, men sporter som cykling och simning är desto skonsammare. Om du således har lust att ta dig igenom de många milen ett Vasalopp innebär men har för ont för att ställa dig på ett par skidor, saknar möjlighet att ta dig upp mot Sälen eller helt enkelt föredrar att stanna här hemma, ja då kan du bege dig till vissa gym där en cykelgrupp pushar varandra cyklande medan man ser på Vasaloppet på storbildsskärm.

Sporras med storbildsskärm

Att bara cykla i samma rum på en motionscykel i över 4 timmar utan att se något annat än lokalens fyra väggar, kanske inte verkar alltför motiverande. Men när ett gym organiserar cykel-Vasa så sätts storbildsskärmar upp framför gruppen med en tränare och boostande musik som får alla deltagare att vilja fortsätta. Det delas dessutom ut blåbärssoppa till alla cyklande precis som det görs vid de olika stationerna längs med Vasaloppet.

Man kan gå av cykeln och ta en paus som man vill för att vila lite, eller man kan sitta kvar och köra alla de där timmarna för att försöka slå sitt eget rekord. Precis som i det riktiga Vasaloppet är det terräng med backar och plana ytor och detsamma väntar på ett cykelpass. Man följer dessutom den terräng som är i skidloppet, när det är nedförsbacke för skidåkarna är det nedförsbacke för cyklisterna. När det är uppförsbacke, ja då bär det uppför och känns i både ben och rumpa. Den perfekta motionen i virtuellt tillstånd så att säga.

Cykla Vasaloppet i samma spår

Visst kan du även ta dig upp till Sälen under sommaren och cykla Vasaloppet med mountainbike om du vill. Då får du uppleva terrängen i verkligheten. Tänk dock på att ha en riktigt bra cykel som klarar av stock och sten ända in i det sista. Att cykla Vasaloppet kommer att gå snabbare än att åka skidor men det kommer dock att kännas av rätt så rejält!