Fixa det perfekta hemmagymmet

Träning i hemmet kan göras riktigt kul och effektivt om du bara använder din kreativitet i kombination med en varierad utrustning. Visst är det bra att ha en träningsbänk, roddmaskin eller fria vikter i källaren eller garaget men det är absolut inget måste att satsa så stort för att kunna hålla kroppen i trim. Istället handlar det om kunskap i hur olika övningar bäst utförs och att hitta på olika knep för att maximera träningen och motivationen.

Du behöver inte vara rik för att skaffa hem lämplig träningsutrustning, utan kan istället satsa på bra och smarta prylar från eStore som varken tar plats eller tömmer plånboken. Med ett resistensband, en yogamatta, ett hopprep och ett aktivitetsarmband har du kommit en mycket lång bit på vägen mot en stark och frisk kropp – och det kan bli riktigt lyckat!

Ta hjälp av teknologin

Ingenting kan få igång människor så bra som musik och när du ska träna är det extra viktigt. Forskarstudier på personer som tränat med eller utan har visat att människor presterar mer med musik och därför är det verkligen något att satsa på. Om du tränar hemma så kan du däremot inte skruva upp volymen på topp om du har familj eller grannar i närheten, och därför bör du satsa på ett par bra hörlurar; trådlösa varianter är de bästa vid träning då du slipper snärja in dig i sladdar.

Om du tycker att det är knepigt att fixa till ett bra träningspass så finns det också mycket annan teknologisk hjälp att få. På internet finns det tusentals videor med fantastiska träningsförslag och du kan göra allt från att lära dig en dans- eller zumbarutin till att lyfta vikter utan traditionell utrustning och att göra andningsövningar. Till det kommer en massa appar som ger dig dagliga träningsrutiner och med ett aktivitetsarmband kan du hålla stenhård koll på dina resultat, exempelvis puls, antal brända kalorier och hur ofta och länge du hållit igång.

Lägg upp en bra plan

Atleter och människor som tränar seriöst brukar ha detaljerade veckoscheman för att kunna få bästa möjliga resultat. Det är till exempel inte så effektivt att träna samma muskelgrupp två dagar i rad och det är viktigt att hela tiden öka på, antingen i styrka eller uthållighet, så att inte kroppen vänjer sig och “planar ut”. Tränar du hemma kan du exempelvis ha en dag där du bara tränar mage och ben genom att göra sit ups och benlyft, en dag då du lyfter vattenflaskor och gör armhävmningar för bröst och biceps och en dag då du tränar HIIT för konditionen. På nätet kan du hitta jättebra förslag på sådana träningscheman och ju mer du varierar desto lättre kommer det att bli att hålla formen hemma.