Oavsett hur fort eller lång du springer så har du rätt att kalla dig för löpare. Många som springer fastnar i negativa tankar om sin egen prestation. De jämför sig med grannen eller kollegan som springer milen 10 minuter snabbare och dessutom är pinnsmal med magrutor.
När sådana negativa tankar kommer smygande är det viktigt att tänka på hur mycket du har utvecklats sedan du började springa och på hur bra du mår av löpningen. Även om det kan vara motiverande att ha mål som att springa milen på en viss tid eller komma bland topp 100 i ett visst lopp är det bra att också ha andra sätt att motivera sig. Risken är annars att du lägger ner löpningen bara för att du inte uppnår ett prestationsbaserat resultat.
Löpning ger stora positiva effekter på den psykiska hälsan. Endorfinerna sprutar efter en löprunda och du känner dig avslappnad och lugn. Sömnen brukar bli bättre och aptitregleringen bli också bättre för de flesta, d.v.s. du blir mindre sugen på snacks och mer hungrig efter riktigt mat. Sätt upp ett mål att du springer för att du ska må bättre mentalt och bli mindre stressad.