Tävlingar för den som vill mer med sin styrketräning

De flesta nöjer sig med att styrketräna för att må bra och se bättre ut. För den som vill ta sin styrketräning till en ny nivå och utmana sig själv finns det flera olika tävlingar att ställa upp i. Den klassiska tävlingen är body building. För att bli en body builder krävs anlag för att bygga stor muskelvolym och även stenhård styrketräning under många år. Kosten måste anpassas och stora mängder proteinrik mat krävs. Innan tävlingen krävs en strikt diet då kaloriintaget begränsas och fettförbränningsträning som promenader krävs. En diet inför en tävling är mentalt tufft.

Fitnesstävlingar påminner om bodybuilding men i fitnessporten ska muskelvolymen inte vara lika stor. Istället handlar det om muskeldefinition och proportioner mellan musklerna. Athletic fitness är en annan tävlingsform där det både ställs krav på kroppens utseende och på prestationsförmåga i exempelvis chins och dips.

Organisationen Svenska Kroppskulturförbundet är ett förbund som har som mål att främja och utveckla bodybuilding och fitnessporten i Sverige.

Både bodybuilding och fitness har ett stort fokus på utseende. Innan tävlingarna används spraytan för att framhäva musklerna som syns bättre om huden är mörkare. Damerna poserar i bikini och herrarna i små badbyxor.

Om du vill tävla i en sport där utseendet på dina muskler inte spelar någon roll passar styrkelyft eller crossfit. I en styrkelyftstävling handlar det enbart om hur tungt du orkar lyfta. I styrkelyft ingår knäböj, bänkpress och marklyft. Hos Svenska Styrkelyftförbundet kan du läsa mer om sporten om du är nyfiken på att börja tävla.

Crossfit är en träningsform som har blivit väldigt populär. Det är en blandning mellan styrka och högintensiv kondition. Frivändningar, knäböj, chins, militärpress och marklyft är exempel på vanliga övningar inom crossfit. Det finns tävlingar för både motionär och elit inom crossfit.

Innan du börjar träna för en tävling i en styrkesport är det en bra idé att besöka en tävling för att se hur stämningen är och vad du kan förvänta dig. Det finns också många konton på sociala medier som du kan följa för att få inspiration och se hur de som tävlar lägger upp träningen inför en tävling. Om det finns någon på ditt gym som tävlar kan du säkert också få ställa frågor till honom eller henne.