Springa riktigt långt

De som har sprungit i flera år brukar ofta börja söka sig till nya utmaningar. Milloppen och femkilometersloppen har klarats av och tankar på längre sträckor dyker upp i huvudet. Maraton eller t.o.m. ultradistanser börjar kännas spännande och lockande. Stockholm Marathon är ett populärt lopp som går i Stockholm i slutet på maj eller början på juni varje år. Stockholm Marathon är Sveriges största maratonlopp och är även SM i maraton. Maratonsträckan är 4,2 mil vilket är en riktigt utmaning för de flesta.

Ett annat väldigt stort och populärt lopp är Göteborgsvarvet. Göteborgsvarvet är ett halvt maraton vilket innebär att det är drygt två mil långt. Halvmaraton är en bra startsträcka för den som vill testa på längre distanser. Träning inför en halvmara kräver inte riktigt lika långa långpass som inför ett maraton.

Ultradistansen har ökat i popularitet de senaste åren från att under lång tid varit en obskyr sport för konstiga självplågare. Ultra är lopp på sträckor som är längre än maraton. Ett ultra kan därför vara t.ex. fem mil långt eller 10 mil. Många ultralopp springs på tid och den vinner som har kommit längst sträcka på exempelvis 6 eller 48 timmar. Det finns även 6-dagars lopp där deltagarna stannar och sover korta stunder.

När du ska börja springa längre distanser är det viktigt att öka mängden mil i veckan successivt. Om du går från 2 mil i veckan till 7 mil kommer du antagligen att bli skadad och inte kunna springa på flera veckor. Kontinuitet är ett ord som nästan alla löparproffs lyfter fram som en av de viktigaste delarna för att nå framgång inom löpningen. Avbrott i träningen gör att löparformen dalar och det blir svårt att komma igång igen.