Styrketräning- inte bara för biffar

Många tänker nog på den stora biffiga killen men svällande biceps när de hör ordet styrketräning men styrketräning är något som passar alla. Att träna sina muskler är t.o.m extra viktigt för dem som ser sig själva som tunna och klena. Särskilt viktigt är det för äldre personer. Muskelmassan minskar successivt när vi åldras om vi inte kompenserar med styrketräning. I medelåldern börjar muskelmassan minska i ännu högre takt och den som inte tränar riskerar att få problem med att ta sig ur soffan eller att gå upp för en trappa när de blir pensionärer.

Det finns de som menar att tjejer och killar borde byta sporter med varandra. Män har en naturligt högre muskelmassa än kvinnor medan de ofta är stela och orörliga. Kvinnor brukar vara smidiga, ha bra koordination och balans men har mindre muskelmassa; särskilt i överkroppen. Det här är en generalisering och det finns självklart individuella undantag. Men hur tränar då de flesta män och kvinnor? Jo, kvinnorna går på gruppträningspass och kör konditionsmaskiner för att bränna fett och bli smala. Männen kör bänkpress och pumpar biceps. Istället borde båda grupperna fokusera på en mer allsidig träning som inkluderar styrketräning, konditionsträning och rörlighetsträning.

Som kvinna är det viktigt att våga ta plats på gymmet och våga träna med tyngre vikter. Om du bara kör lätta vikter med många repetitioner kommer du inte att öka din styrka i musklerna utan endast musklernas uthållighet. Tänk också på att träna upp överkroppen eftersom kvinnor annars lätt får ont i nacke och skuldror.