Nå nästa nivå i din löpträning

För att komma vidare från nybörjarstadiet och nå nästa nivå med din löpning är det viktigt att variera dina rundor. Många ovana löpare gör misstaget att springa samma runda flera gånger i veckan och hela tiden försöka springa sträckan snabbare än senast. De första månaderna fungerade det och tiden blev bättre men efter ett tag brukar de flesta hamna på en platå. Tiderna på rundan blir inte bättre utan kanske t.o.m. sämre. Motivationen börjar svikta och serien på Netflix känns mer lockande än att snöra på sig löparskorna. Att komma vidare från nybörjarstadiet är en utmaning men det finns flera tips att ta hjälp av.

Hitta motivation genom att läsa om löpning och inspirerande livshistorier. Hitta träningstips på träningssidor eller ett träningsprogram som är framtaget av en professionell coach. Beroende på din fysik och löpform är det nu dags att lägga upp ett mer varierat träningsprogram för att fortsätta att utvecklas som löpare. Det går att hitta träningsprogram på nätet som är gratis eller som kostar några hundralappar. Tänk på att ett träningsprogram som ges till alla är väldigt generellt och det är inte säkert att det kommer att passa dig. Den som har skrivit programmet vet inte hur din livssituation ser ut och hur mycket tid du har till återhämtning. Den som har ett väldigt stressigt liv med mycket jobb, dagishämtningar och dålig nattsömn kommer inte att få lika bra effekt av ett tufft löpträningsprogram som den som kan vila efter passen och har en djup nattsömn. Kosten och den allmänna hälsan är andra faktorer som har stor betydelse för hur en person svarar på träning.

Oavsett hur ditt liv ser ut är strukturerad träning nödvändigt om du vill springa längre och snabbare. Minst tre löppass i veckan är grunden. Nästan alla löpcoacher brukar bygga sina program utifrån ett långt pass i lugnt tempo, ett hårt intervallpass och ett distanspass i mellantempo. Den som springer fler dagar än tre varje vecka kan utöka med några fler distanspass varav ett i högre tempo.

Tänk på att styrketräning, stretch och annan återhämtning blir ännu viktigare när du tränar mer. Även kosten spelar stor roll för vilket resultat du kommer att få av träningen. Måltiderna måste tajmas för att energin ska räcka under hårda intervallpass och det är viktigt att fylla på med mat direkt efter ett långt och hårt löppass.