Löpning för nybörjaren

Om du vill komma igång med löpning finns det flera saker att ta hänsyn till. Vilken form är du i just nu? Hur mycket har du tränat de senaste åren? Det är stor skillnad mellan den som tränat regelbundet flera gånger i veckan och den som inte rört på sig alls mer än mellan kylskåpet och TV-soffan.

Om du har en viss träningsvana kan du börja med att snöra på dig skorna och prova att jogga lugnt. Spring bara några kilometer den första rundan och stretcha efteråt. Utmaningen för den som har träningsbakgrund är att inte gå ut för hårt med löpningen. En person som har bra kondition från andra idrotter klarar antagligen av att springa flera kilometer i hög fart men kroppens senor, leder och ligament klarar inte av det. För att undvika klassiska löparskador gäller det med andra ord att ta det lugnt de första veckorna och till och med månaderna.

Om du inte tränat alls på många år och inte heller har en fysiskt aktiv fritid ska de första månadernas löppass bestå av lugn jogg kombinerat med gång. Ta med en klocka på passet och börja med att jogga en minut och gå en minut. Upprepa joggandet och gången i totalt 30 minuter. Nästa pass kan du öka jogging-delen med några sekunder. Varje pass du springer ökar du successivt delen du joggar tills du klarar av att springa 30 minuter i sträck. Spring inte mer än tre pass i veckan. Avsluta passet med nedvarvning och stretch.

Under vår och sommar har de flesta inte några problem med att ge sig ut och springa. Vägarna är torra och utomhustemperaturen är för det mesta behaglig. Under mörka och kalla höst- och vinterdagar kan däremot motivationen till en löprunda svikta. För att inte tappa löpningen under vintern gäller det att hitta sätt att hålla humöret uppe. Att anmäla sig till ett motionslopp är en bra motivationsfaktor som gör att du har disciplinen att träna i alla väder. Det finns flera lopp som passar alla slags löpare. Vårruset är en klassiker för kvinnliga löpare som nyligen kommit igång med sin löpning. Om du vill utmana dig ännu mer finns flera millopp att anmäla sig till. Ett millopp är en rejäl sporre för många eftersom det verkligen kräver regelbunden träning för att orka springa en hel mil.

Löpning är en fantastisk träningsform eftersom den ger bra resultat. Tyvärr belastar löpning också kroppen eftersom hela kroppsvikten landar på en fot vid varje löpsteg. För att undvika att bli skadad är det viktigt att även träna funktionell styrka och balans. Att rulla ut stela muskler på en foam roller brukar också hjälpa många stela löpare. Stretch och rörlighetsträning är andra viktiga delar för löparen.