Padel, zumba eller HIIT – vikten av att variera

För dig som vill hålla dig i god fysisk form är träning det främsta tillvägagångssättet. Vissa människor tycker instinktivt att det är fantastiskt roligt att vara fysiskt aktiva medan andra tycker att det är pest och pina. Oavsett vilken kategori du själv lutar mot är variation ett sätt att hålla motivationen i topp på men också mycket bra för din kropp.

Ett roligt sätt att variera träningen på är att testa sporter du aldrig provat på förut. Det har till exempel blivit väldigt populärt med padel runtom i landet. Du hittar enkelt utrustningen online och kan till exempel skaffa bra ramskydd för din padel racket eller praktiska väskor, såväl som bra instruktionsvideor om du inte har en person som kan visa dig teknik och regler. Är du redan rutinerad inom en viss sport eller träningsform kan du istället prova på nya träningssätt eller delta i en tävling för att ge lite extra krydda.

Därför bör du variera träningen

Att variera sättet du tränar på är inte bara viktigt för att det ska vara kul att fortsätta. Det är också ett bra sätt att förebygga skador på och att uppnå bättre, fysiska resultat. Människans kropp är fantastisk på att anpassa sig efter olika förhållanden och det är därför olika slags atleter ofta har mycket specifika fysiker. Ta till exempel en maratonlöpare vars kropp är tunn men uthållig för att orka långa sträckor, medan en kulstötare behöver tyngd och rå styrka. De främsta atleterna i världen sysslar ofta med olika träningsformer för att ge kroppen rikligt med variation så att den inte hamnar i ett tillstånd av att vänja sig och inte längre utvecklas. Ett exempel är tennisstjärnan Magnus Gustavsson som fortfarande håller sig i form och sysslar med allt från padel till cirkelträning för att undvika skador. Detsamma gäller all form av fysisk aktivitet och även om du föredrar en viss sorts träning bör även den varieras. Det är till exempel ett vanligt misstag bland löpare att hela tiden försöka springa fort och långt, vilket kan leda till problem med både lederna och motivationen. Prova istället att köra ett pass där du går och springer omlott, eller en löprunda där du gör olika styrkeövningar då och då.

Alltför ensidig träning är alltså hämmande för både kroppen och hjärnan och ett sätt att ta död på lusten att fortsätta. Det finns massor av kul sätt att träna på och hela tiden kommer det nya trender. Vem hade hört talas om tabata-träning, zumba eller padel för bara tio år sedan?